”Kolmen–viiden vuoden sisällä on mahdollista, että voidaan päästä miljoonaan kuutioon [sahatavaran viennissä Kiinaan].”

Sahatavaran vienti Kiinaan on yli kymmenkertaistunut viidessä vuodessa. Mihin vahva kasvu perustuu, ohjelmapäällikkö Jyrki Mantere?

”Vuoristojen ja jokivarsien metsät ovat olleet Kiinassa rauhoitettuja eroosion ja tulvien ehkäisemiseksi jo viitisentoista vuotta. Vuoden 2017 jälkeen kaikkien luonnonmetsien hakkuu on kielletty.

Osa puutarpeesta pyritään tyydyttämään nopeakiertoisilla istutetuilla puilla. Se ei kuitenkaan riitä. Vuonna 2014 Kiina toi sahatavaraa yli 25 miljoonaa kuutiota, josta havutavaran osuus oli reilut 18 miljoonaa. Ennusteen mukaan sahatavaran tuonti kaksinkertaistuu hakkuurajoitusten myötä.

Kiinassa puun käyttöön rakentamisessa on tulossa väljennyksiä. Vuoden 2014 tietojen mukaan puurakennusten osuus rakennealasta on vain 0,2 prosenttia. Maan tavoitteena on kasvattaa vihreiden rakennusmateriaalien osuutta erittäin voimakkaasti. Sillä voi olla valtava merkitys puun kysyntään.

Suomalaisen sahatavaran vienti Kiinaan kasvoi viime vuonna noin 60 prosenttia ylittäen 600 000 kuutiota. Viennistä yli 80 prosenttia on kuusta. Suurin loppukäyttökohde sille on huonekaluteollisuus, jonka tuotteista nykyisin noin 80 prosenttia menee kotimarkkinoille.

Suomalaisen puun laatua arvostetaan. Tavoitteena on laajentaa sen käyttöä esimerkiksi sisäverhousmateriaaleihin. Finpro aloitti viime kesänä Wood from Finland -ohjelman. Sen puitteissa Kiinassa on ollut jo useita tapahtumia ja mukana on ollut hyvä edustus suomalaisyrityksistä. Maaliskuussa on vuorossa myös ministeritason vierailu.”

Teksti: Sami Laakso

Uusimmat